top of page

Weet dit over SPF bescherming

Bijgewerkt op: 30 apr. 2023

Wat is nu weer een breedspectrum UV-bescherming?

Kan en moet het allemaal nog meer? Daar denken wij dan meteen aan als we zo een ‘nieuwe’ term voorbij zien komen. Maar zo nieuw is de term natuurlijk niet. Een breedspectrum UV bescherming is een zonnebrandmiddel dat de huid beschermt tegen zowel UVA als UVB stralen ofwel de UV-zonnestralen. In dit blog lees je waarom de UVA en UVB-bescherming zo belangrijk is.

Maar eerst, welke fototype heb jij en met welke SPF (Sun Protection Factor) kan jij dan prima uit te voeten.


Welke fototype heb jij?

Hoe hoger de beschermingsfactor des te beter je huid is beschermd, logisch. Blijf wel om de twee uren smeren luidt het advies. Maar heb je ook altijd een hoge factor nodig?

Indicatieve richtlijn SPF

· Classificatie Foto I:

melkachtige huid (roodharige), verbrandt altijd, wordt nooit bruin, veel sproeten. (SPF30 – SPF50+)

· Classificatie Fototype II:

lichte huid, verbrandt altijd, wordt soms ietsje bruin, veel sproeten. (SPF30 – SPF50+)

· Classificatie Fototype III:

lichte tot donkere huid, verbrandt soms, wordt altijd bruin (medium bruin), enkele sproeten. (SPF30 – SPF50)

· Classificatie Fototype IV:

donkere huid, verbrandt nooit, wordt altijd bruin (donkerbruin), geen sproeten. (SPF30)

· Classificatie Fototype V:

bruine huid, verbrandt nooit, wordt altijd bruin (zeer donkerbruin), geen sproeten. (SPF 15 - SPF25)

· Classificatie Fototype VI:

zwarte huid, verbrandt nooit, geen sproeten. (SPF 15)


Hieronder leggen we kort uit wat de UV-A en UV-B stralen inhouden.


UV staat voor Ultraviolet. Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid: UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis), waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en verantwoordelijk voor rimpels, huidplekjes en pigmentvlekken die we in ons gezicht krijgen. Daarom staat de A ook wel voor Aging.


UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen (voornamelijk tot in de epidermis). UVB stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning. Water, sneeuw weerkaatsen de zonnestralen en ook zal je hierdoor sneller verkleuren door de UVB stralen. Deze stralen gaan niet door glas of kleding. Het verschil tussen UVA- en UVB- straling zit hem dus in hoe diep de straling in je huid doordringt en hoe de straling jou bereikt.


De zon schijnt in meer of mindere mate in Nederland het hele jaar door. Ook door de bewolking heen bereikt een mate van UV licht de aarde. Dus het is raadzaam om het hele jaar door UV-bescherming te gebruiken. De SPF-product behoort inmiddels officieel tot een anti-aging product. Ook handig om te weten natuurlijk. Smeer ruime tijd voor de blootstelling aan de zon je SPF voor een optimale bescherming. Het kan zo zijn dat een waterresistant SPF beter voor je werkt bijvoorbeeld als je een vloeibare foundations gebruikt. Altijd een kwestie van uitproberen.


Overzicht UV stralen op onze huid


UVA (aging) stralen veroorzaken huidveroudering zoals

· Rimpels,

· Huidplekjes en

· Pigmentvlekken


UVB (burning) stralen veroorzaken huidverbranding/-beschadiging


UVC stralen worden tegengehouden door de ozonlaag


Kies een Breed Spectrum (physical defence)

UVA stralen hebben geen factor maar je hebt wel bescherming nodig. Je kunt aflezen op het etiket of het product bescherming biedt tegen UVA. Kies je voor een Breed Spectrum bescherming, dan ben je altijd veilig. Dit is een bescherming tegen UVA en UVB stralen. Zorg ervoor dat op het product specifiek “lange UVA” staat vermeldt met een cirkel om de term.


Physical ofwel Mineral SPF

Bij een gevoelige huid gebruik je het beste een merk dat specifiek producten formuleert die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Er bestaan minerale ofwel physical zonnebrandcrèmes en -lotions voor de extra gevoelige huid. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing van een product. De Minerale variant legt als het ware een spf- schild op je huid, daar waar de chemische varianten de huid iets doordringen om te beschermen tegen stralingen.


Wat gebruik je onder je SPF?

De SPF-bescherming beschermt je huid van buitenaf tegen de zon. Dat betekent dat de huid onder de factor crème de gewone huidverzorgingsroutine nodig heeft.

Amber Drops Hydra Lock is een lichte maar rijke serum olie die perfect onder een

SPF-bescherming past zonder de huid te verzwaren. Je huid is optimaal gevoed en verzorgt, voelt licht aan en is UV proof!


Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bestel Amber Drops Hydra Lock op www.l-annon.com
Instagram quiz:


@Antwoorden: Feiten en fabels over SPF en UVA/UVB stralen

Fabel: Je kunt SPF bij elkaar optellen: SPF20 + SPF30 = SPF50 Feit: Leuk geprobeerd! maar zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen

UV-stralen. SPF20 + SPF30 = SPF30, geen SPF50!

Fabel: Als het bewolkt is loop je geen UV schade op. Feit: Ook op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen de huid en kan huidschade ontstaan. Sterker nog: zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50 procent van de UVA-stralen door glas heen! Zelfs in huis, op kantoor en in de auto is UV-bescherming dus niet overbodig.

Fabel: Een SPF beschermt tegen UVA en UVB Feit: Een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen (huidveroudering) ook wel physical defence genoemd. Dit wordt ook wel breedspectrum zonbescherming genoemd.

Comments