top of page

Wat is clean beauty, en waarom is het zo belangrijk?

Bijgewerkt op: 31 jul. 2023

Spoiler: het is beter voor je huid én het milieu


De nieuwste buzzwoorden in de beauty-industrie: duurzaam, veganistisch, natuurlijk, biologisch. Oftewel: clean beauty. Een trend die steeds populairder wordt. Maar wat is “clean beauty" nou eigenlijk? En wat zijn de voordelen voor het milieu en jouw gezondheid? Wij leggen uit wat het is en waar je op moet letten. Clean beauty is namelijk veel meer dan een buzzword of een voorbijgaande trend - het is niet voor niets een blijvertje!


WAT IS CLEAN BEAUTY?


Simpel gezegd verwijst clean beauty naar cosmetica en huidverzorgingsproducten die vrij zijn van schadelijke chemicaliën. Maar wat betekent dat eigenlijk?


Clean beauty is een term voor producten die veilige, uit de natuur afkomstige ingrediënten gebruiken; in tegenstelling tot veel van de producten die je in de schappen van drogisterijen vindt, zijn clean producten gemaakt zonder schadelijke toevoegingen. Schone producten, zoals verzorgingsproducten en make-up, bevatten dus geen schadelijke ingrediënten die onze gezondheid kunnen schaden.


Het is essentieel om je bewust te zijn van de ingrediënten die in onze cosmetica en huidverzorgingsproducten worden gebruikt. Want het is inmiddels bewezen dat de ingredienten in producten en meer of minderen mate via de porien wordt opgenomen en in het lichaam terecht komen. Clean beauty merken hebben altijd een transparant etiket. In plaats van ingrediënten te verbergen in complexe samenstellingen waar vrijwel niemand iets van begrijpt, worden alle ingrediënten duidelijk vermeld. Een transparant etiket helpt “greenwashing” voorkomen. Greenwashing is wanneer een product zich voordoet als milieuvriendelijk of clean, terwijl het in werkelijkheid niet aan de vereisten voldoet. Met een transparant etiket kunnen consumenten de ingrediëntenlijst controleren en ervoor zorgen dat het product daadwerkelijk voldoet aan de clean beauty standaarden die ze zoeken.


WAAROM IS CLEAN BEAUTY BELANGRIJK?

Nu je weet wat clean beauty is, vraag je je misschien af of het de moeite waard is om te switchen. Veel populaire beautymerken gebruiken immers meer synthetische en mogelijk schadelijke ingrediënten in hun producten. Why change?


Helaas bevatten veel gangbare schoonheidsproducten potentieel schadelijke ingrediënten, zoals agressieve parabenen, sulfaten en synthetische geurstoffen (parfum). Aangezien deze worden geabsorbeerd in de huid, kunnen ze leiden tot irritatie, allergische reacties en andere gezondheidsproblemen zoals hormonale verstoringen en in extreme gevallen zelfs kanker.


Dit willen we natuurlijk niet! Door te kiezen voor clean beautyproducten kun je deze schadelijke stoffen mijden en je huid en lichaam beschermen. Maar naast het feit dat het beter is voor je gezondheid, zijn er nog meer goede redenen om over te stappen..

YOUR SKIN WILL THANK YOU!


Veel clean beauty merken gebruiken natuurlijke ingrediënten, zoals plantaardige oliën, boters en extracten, en bevatten voedingsstoffen die gunstig zijn voor de huid. Ze kunnen helpen bij hydratatie, voeding en het behoud van een gezonde huidbarrière. De ingrediënten van L’ANNON™ bevatten ook antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Heb je last van een gevoelige huid? Wij weten er alles van. De milde en kalmerende eigenschappen van natuurlijke ingrediënten kunnen helpen om de gevoelige huid in evenwicht te brengen en te verzachten. Lees ons blog over de persoonlijke skincare journey van L’ANNON’s oprichtster Anita. En ontdek wat haar heeft geïnspireerd tot het creëren van clean en luxe verzorgingsproducten, die in het bijzonder geschikt zijn voor de gevoelige huid én waarvan het resultaat direct zichtbaar is!


MILIEU-IMPACT HOW YOU CAN MAKE A CHANGE


Clean beauty is niet alleen beter voor je huid en gezondheid, maar ook voor het milieu. Veel traditionele schoonheidsproducten bevatten ingrediënten die schadelijk zijn voor het ecosysteem, zoals microplastics en door het gebruik van chemische stoffen die door het chemich vervaardigingsproces. Deze stoffen kunnen in het water terechtkomen, de bodem vervuilen en schadelijke gevolgen hebben voor planten, dieren en ecosystemen. Clean beauty-producten daarentegen maken gebruik van duurzame, natuurlijke ingrediënten die minder belastend zijn voor het milieu. Stukke beter dus!

Bovendien speelt ethiek een belangrijke rol bij schone verzorgingsproducten. Veel clean beauty-merken kiezen ervoor om dierproeven te vermijden en gebruiken geen dierlijke ingrediënten. Hierdoor zijn ze geschikt voor veganisten en dierenliefhebbers. Clean beauty is niet alleen belangrijk voor de huidige generatie, maar ook voor de toekomstige generaties. Het heeft een directe impact op het behoud van een gezonde planeet en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Bovendien helpt clean beauty mee aan de bewustwording en educatie over gezonde schoonheidspraktijken. Het moedigt consumenten aan om kritisch te zijn over de producten die ze gebruiken, de ingrediënten die ze op hun huid aanbrengen en de impact daarvan op hun welzijn en de wereld om hen heen. Door bewuste keuzes te maken en de vraag naar clean beauty producten te stimuleren, kunnen we als consumenten een krachtige boodschap sturen naar de industrie en bijdragen aan positieve verandering voor onszelf én toekomstige generaties!


WAAR MOET JE OP LETTEN?


Je bent om. En nu? Waar moet je op letten bij het maken van bewuste keuzes voor clean beauty producten? Wij hebben de belangrijkste aspecten voor je op een rijtje gezet. Ten eerste is het essentieel om de ingrediëntenlijst van een product zorgvuldig te bekijken. Vermijd producten die schadelijke stoffen bevatten, zoals schadelijke parabenen, ftalaten, sulfaten, synthetische geurstoffen (parfum) en kleurstoffen, siliconen en petrochemicaliën. Kies in plaats daarvan voor producten met natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de certificeringen en keurmerken die een product heeft. Certificeringen zoals biologisch, veganistisch, dierproefvrij en duurzaamheid symbolen kunnen aangeven dat een product voldoet aan bepaalde normen en ethische waarden.

Transparantie van het merk is ook een belangrijk aspect om in gedachten te houden. Kijk naar merken die open zijn over hun productieprocessen, bronnen van ingrediënten en milieubeleid. Merken die transparantie hoog in het vaandel hebben, zijn vaak bereid om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken over hun producten. Kies voor merken die ethische praktijken hanteren, zoals het ondersteunen van lokale gemeenschappen, het naleven van eerlijke handelspraktijken en het vermijden van uitbuiting van arbeiders. Tot slot is het essentieel om rekening te houden met je eigen behoeften en huidtype bij het selecteren van clean beauty producten! Kies voor producten die geschikt zijn voor jouw huidtype en specifieke zorgen.


TO WRAP IT UP


Kortom, clean beauty biedt vele voordelen voor onze gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Het stelt ons in staat om bewuste keuzes te maken en ons te omringen met producten die zowel effectief als veilig zijn, zonder concessies te doen aan onze waarden en de wereld om ons heen. Door merken te steunen die zich inzetten voor schone schoonheid, kun je helpen een verschil te maken in de cosmetica-industrie.


Ben jij na het lezen van dit blog geïnspireerd geraakt om over te stappen naar natuurlijke producten? Neem een kijkje in onze collectie natuurlijke verzorgingsproducten of lees ons blog over de bewezen geneeskrachtige voordelen van Annona Muricata, het key ingrediënt van onze producten.
Comments