top of page

Natuurlijke vaste zeep - en waarom het zoveel beter is voor je huid & het milieu!

Bijgewerkt op: 1 dec. 2023

Ons grootste orgaan, de huid, komt meerdere keren per dag in aanraking met zeep. En wist je dat wat we op onze huid smeren, wordt geabsorbeerd in ons systeem? Dus naast gezond eten en genoeg water drinken, zou hetgeen wat we op onze huid smeren de hoogste prioriteit moeten hebben voor een goede gezondheid.


In de zoektocht naar duurzamere en gezondere levensstijlen, ontdekken steeds meer mensen de voordelen van natuurlijke vaste zeep. In dit blog leggen wij uit waarom.


Natuurlijke zeep - Beter voor je huid

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Een fles fabriekszeep is eigenlijk een verdunde oplossing van een natuurlijke vaste zeep in water, maar dan met toevoeging van allerlei chemicaliën.


Een natuurlijke zeep biedt voordelen voor het milieu, maar laten we beginnen met de voordelen voor de huid.Het natuurlijk reinigen van je huid

De huid produceert een natuurlijke zure afscheiding, de "Zure Mantel". Deze wordt geproduceerd om zichzelf te beschermen. Om deze zure laag, samen met vuil, ziektekiemen en overmatige oliën, schoon te maken kun je het beste alkaline schuim gebruiken. Oftewel: zeep! En maak je geen zorgen, binnen 3 uur is de zure mantel weer volledig hersteld.


Maar wat is een zuurgraad of "pH-waarde" nou precies?

De pH-waarde geeft de zuurgraad van een vloeistof aan. Ondanks de vele beweringen over pH-neutrale huidproducten, is het belangrijk te begrijpen dat de meeste van deze beweringen slechts marketingtrucs zijn.


Wat we hiermee duidelijk willen maken is dat de pH-waarde geen gezondheidsreden is om het ene product boven het andere te verkiezen. Sterker nog, de mildste reiniger die je kunt gebruiken, namelijk op de juiste manier handgemaakte natuurlijke zeep, heeft juist een hoge pH-waarde van ongeveer 10.


Veel mensen ervaren positieve effecten bij het gebruik van natuurlijke producten met deze pH-waarde. Met name mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals eczeem en huidontstekingen kunnen profiteren van de zachte formule van deze zeep, die de natuurlijke bescherming van de huid respecteert en de huid toch grondig reinigt.


Natuurlijke ingrediënten

In de wereld van natuurlijke zepen zijn ingrediënten de sleutel tot een gezonde huidverzorging. Een aantal uiterst heilzame ingrediënten zijn Kaolin klei, Graviola, Zwarte komijnzaad, Shea Butterate en Ricebranate.


Kaolin klei, bekend om zijn zachte exfoliërende eigenschappen, reinigt de huid grondig en bevordert een stralende teint. Graviola, rijk aan antioxidanten en bewezen geneeskrachtig, biedt bescherming tegen vrije radicalen en ondersteunt de natuurlijke vernieuwing van de huidcellen. Zwarte komijnzaad staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen, wat het ideaal maakt voor de gevoelige huid. Shea Butterate en Ricebranate, zijn rijk aan voedingsstoffen. Ze voeden en hydrateren diep, waardoor de huid zacht en soepel aanvoelt.


Samen vormen deze natuurlijke ingrediënten een krachtige combinatie die niet alleen reinigt, maar ook de gezondheid en vitaliteit van de huid bevordert, en dat alles op een duurzame en milieuvriendelijke manier.Geen chemische troep

Nog even over die chemicaliën in fabriekszeep, waarom worden deze nou eigenlijk toegevoegd? In veel commerciële zeep worden parabenen toegevoegd als conserveermiddelen om de producten een langere houdbaarheid te geven. Conserveermiddelen helpen om de groei van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen in de zeep te voorkomen, waardoor de zeep langer in de schappen kan blijven staan zonder te bederven.


SLS

"SLS" staat voor natriumlaurylsulfaat, een veel voorkomend ingrediënt in veel persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder douchegels. Hoewel SLS effectief is in het reinigen, kan het bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken. Mensen met een gevoelige huid kunnen merken dat producten met SLS uitdroging, jeuk of roodheid veroorzaken.


Natuurlijke zeep

Natuurlijke zeep maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten met conserverende eigenschappen, zoals etherische oliën, vitamine E of rozemarijnextract, waardoor het product nog steeds een acceptabele houdbaarheid heeft zonder dat daarvoor synthetische chemicaliën nodig zijn.


Natuurlijke zeep met minimale synthetische conserveermiddelen is vaak minder irriterend voor de huid, waardoor het meer geschikt is voor gevoelige huidtypes. Het behoud van natuurlijke oliën en het vermijden van overmatige chemicaliën draagt bij aan een mildere en meer huidvriendelijke reiniging. Bovendien gebruikt natuurlijke zeep vaak natuurlijke geur- en kleurstoffen, wat ook gunstig kan zijn voor diegenen die gevoelig zijn voor synthetische toevoegingen in fabriekszeep.Maar is het wel hygiënisch?

En nu horen we je denken, maar dan blijven toch al die bacteriën op het stuk zeep zitten? Dit is niet het geval! Door de van nature lage zuurgraad van natuurlijke vaste zeep kunnen bacteriën niet overleven. Het is wel belangrijk dat je de zeep goed laat drogen. Lees verder voor tips over hoe je een vaste zeep het beste kunt gebruiken.


Natuurlijke zeep - Beter voor het milieu

Nu je weet dat flessen zeep vooral vol zitten met water begrijp je dus goed je hebt jaarlijks behoorlijk wat flessen van deze (verdunde) zeep nodig. Deze plastic douchegels en zeeppompjes, die voornamelijk bestaan uit water, moeten ook allemaal vervoerd worden. Is het niet veel logischer om het water pas toe te voegen zodra op het moment dat je het daadwerkelijk gaat gebruiken? Op deze manier zijn er namelijk geen chemicaliën nodig om de zeep langer houdbaar te maken. De chemische stoffen in fabriekszeep kunnen naast dat ze huidirritaties veroorzaken via het afvalwater in de natuur terecht komen. Ook kan de zeep een stuk compacter vervoerd worden én is er geen plastic fles nodig.


Tips voor het gebruik van natuurlijke zeep

Tot slot nog wat handige tips voor het gebruik van natuurlijke zeep!


  1. Zorg ervoor dat je zeep altijd goed opdroogt na gebruik. Plaats het op een zeepmatje, zoals bijvoorbeeld een soaplift, of in een bakje met gaatjes, bijvoorbeeld gemaakt van bamboe. Op deze manier kan overtollig water wegvloeien en kan de zeep volledig opdrogen.

  2. Laat de zeep nooit in een plasje water liggen, omdat dit kan leiden tot een kortere levensduur van de zeep. Als een blok zeep te groot lijkt, kun je het eenvoudig in kleinere stukken snijden met een warm mes.

  3. Een handige gewoonte is om, wanneer de zeep bijna op is, het resterende stuk aan een nieuw blok te "plakken". Zo kun je de zeep optimaal gebruiken tot het allerlaatste restje.

  4. Overweeg ook om je zeep in een zeepzakje te bewaren. Hiermee scrub je je huid tijdens het wassen met de zeep in het zakje, en na gebruik kan de zeep gemakkelijk in het zakje opdrogen.


Graviola Delight Soap - Probeer het zelf!

Deze luxe natuurlijke handgemaakte ambachtelijke zeep is een rijke blend van oliën gecombineerd met witte kaolienkleur die bekend staat om de kalmerende, reinigende en egaliserende werking. Onze zeep bevat hoogwaardige Graviola-olie, bekend om zijn bijzondere eigenschappen die de huid voeden en verzorgen.


De zeep voelt aan als een zachte crème waardoor het de huid niet uitdroogt maar toch optimaal reinigt - op een zachte manier.

Comments