top of page

Een bewuste keuze of eentje die bij jou past?

Bijgewerkt op: 30 apr. 2023


Alles draait om keuzes


Wat is goed voor een jonge, gevoelige of rijpere huid? Waar baseer jij je keuzes op? In deze blog nemen wij je mee in onze zoektocht naar informatie. Ja, inderdaad informatie want kennis is kracht ook wat verzorgingsartikelen betreft.Ben jij een bewuste consument die zich ook weleens het volgende afvraagt?

Zijn natuurlijke producten ook echt natuurlijk?

Zijn synthetische stoffen schadelijk voor je?

Zijn natuurlijke ingrediënten altijd allergeenvrij?

Welk product is het minst belastend voor de omgeving en milieu? (product/verpakking)


Allemaal legitieme vragen die wij tegenkwamen en na verdieping in de materie is er echt wel een rode draad te vinden. De conclusies die wij trekken zal je misschien wel verassen.


Natuurlijks vs synthetisch

Feit is dat beide soorten toegevoegde waarden kunnen hebben voor de ondersteuning of herstel van de huid. Evenals bij beide soorten ook een reactie kan optreden of ontwikkelen. Irriterende ingrediënten hebben eenmaal een schadelijk effect op alle aspecten van de huid. De ingrediënten kunnen dus van natuurlijk, semi-natuurlijk of synthetisch van aard zijn.

Bij 100% natuurlijke oliën die bekend staan om hun huideigen eigenschappen (rijk aan linolzuur/omega vetzuren) zal een allergiereactie het minste voorkomen.


Synthetisch wil zeggen dat de stoffen in een laboratorium ontwikkeld zijn. Of een product nu natuurlijk is of juist niet-natuurlijk, ze krijgen beiden te maken met strikte veiligheidscontroles. Een synthetische stof hoeft daarnaast niet 100% synthetisch te zijn en kan bestaan uit een natuurlijk basis-ingrediënt, wat regelmatig voorkomt bij het formuleren van natuurlijke producten. Vaak wordt er voor synthetische stoffen gekozen omdat deze nu eenmaal goedkoper zijn.


Maar zijn alle synthetische stoffen schadelijk? Absoluut niet, ze zijn zeker niet allemaal schadelijk maar als je kijkt naar de lange termijn dan kies je het beste voor natuurlijke stoffen. Deze stoffen zijn gewoon beter voor je gezondheid en je huid.


Allergieën nemen toe

Waarom? Ingrediënten worden ook via de huid opgenomen in het lichaam. Wat je smeert heeft effect op zowel de buitenkant als de binnenkant van je lichaam. Het opstapelen van schadelijke en irriterende ingrediënten zorgt ervoor dat het aantal mensen met huidallergieën en overgevoeligheden toeneemt. Daarom is het verstandig om te kijken naar producten met zachte, schone en natuurlijke maar effectieve ingrediënten. En daarom kiezen wij altijd voor ingrediënten die (van oorsprong) natuurlijk zijn.


Sytenol®A is dus Bakuchiol

Sytenol®A is een mooi voorbeeld. Het Retinol lijkende ingrediënt wordt gewonnen uit de zaden van de Bakuchiol (Psoralea corylifolia-plant). In het laboratorium wordt de werkzame stof in de zaden dusdanig geïsoleerd waardoor de overige elementen weg worden gelaten en dit geconcentreerde effectieve ingrediënt wordt vervolgens gebuikt in onze verzorgingsproducten.


Is dit ingrediënt natuurlijk of synthetisch?


Leuk weetje - De natuur werkt goed samen

Bij natuurlijke ingrediënten en actieven is het bekend dat de stoffen synergetisch zijn (samen werken ze effectiever dan apart). Hierdoor is de werking van de ingrediënten evenwichtiger en gelijkmatiger. En de natuur biedt ons talloze prachtige ingrediënten die onze huid gezonder en mooier maken. Waarom zou je voor synthetische ingrediënten kiezen als de natuur ons alles te bieden heeft wat onze huid nodig heeft?


Bij L’ANNON™ geloven wij dat ieder ingrediënt van oorsprong natuurlijk moet zijn in onze producten. ‘Nature meets Science’ is een uitdrukking die hierbij past. Het is een harde eis dat de ingrediënten natuurlijk, schoon en veilig zijn voor de huid en het lichaam. Los van welke onderzoeken er zijn gedaan en welke percentage veilig is, kiezen wij primair voor ingrediënten die zacht en veilig zijn voor de huid zodat het ontstaan van allergische reacties verder wordt geminimaliseerd. Of de kans op andere ongewenste effecten extra kunnen stimuleren zoals hyperpigmentatie. In een andere blog zullen wij hier verder op ingaan.


Waar kijken wij onder andere kritisch naar:

Microplastic of siliconen; niet goed voor het lichaam of het afvoerputje.

Parabenen; chemische conserveermiddelen (PEG soort).

SLS/SLES (Sodium Laurel/Laureth Sulpate); harde reiniging verstoort de huidbarrière (PEG soort).

Parfum essentiële-/etherische of synthetische soorten; zorgt bijna altijd voor huidirritatie.

Alcohol/ethanol; de niet vette alcoholsoorten.

Minerale oliën; ingrediënten o.b.v. aardoliën.

Sommige natuurlijke ingrediënten; voorbeeld: Glycolic acid effectief maar met risico’s, een stof die zeer makkelijk dieper in de huidlaag doordringt – zeker bij een gevoelige huid heeft deze acid niet onze voorkeur.


Productie is eenmaal belastend

Alle productieprocessen hebben in meer of mindere mate een belastend effect op de productieomgeving of het milieu. Is er meer vraag naar een bepaald ingrediënt dan wordt er meer van geproduceerd en vragen we dus meer van de landbouw en daarmee van de natuur. Maar natuurlijke producten zijn minder belastend voor het milieu. De ingrediënten zijn vaak afkomstig van biologische landbouw of zijn biologisch afbreekbaar. Bij het maken van synthetische stoffen komen veel ongewenste stoffen vrij in het milieu die verontreinigend zijn. Maar niet alleen tijdens het productieproces wordt het milieu belast maar sommige synthetische stoffen zijn zelf schadelijk voor het milieu. Denk aan micro beads, siliconen (alleen met olie afbreekbaar), microplastic die het waterleven beschadigen.


Groene verpakking

Bij een natuurlijk product wordt ook vaker bewuster gekozen naar de verpakking. Natuurlijke cosmeticaproducten zijn ook op milieuvriendelijke wijze verpakt. Zo wordt er geen drijfgas gebruikt en zijn verpakkingen vaak recyclebaar.


De New Age huidverzorgingsmerken maken vaak bewustere keuzes die zo min mogelijk de omgeving en het milieu belasten. Een voordeel van kleinere merken is dat de missie en visie vanuit een persoonlijk idealistisch standpunt ontstaat. Echter kan je als starter vaak niet meteen zijn waar je wilt zijn. Het is een (organisch)proces dat samenhangt met de groei van het merk. Met welke keuzes krijgen we te maken bij de ontwikkeling van de verpakking?


- Recyclet materiaal (>80%)

- Suikerriet bio plastic

- FSC certificeert papier (kostbaarder wegens het certificaatlogo)

- Glazen flesjes zijn makkelijk recyclebaar

- Multi-Usable products, minder producten nodig in je badkamerkastje


De keuzes van L’ANNON™ Pure Care kort samengevat:

  • Geen parfumstoffen of essentiële oliën (natuurlijf of synthetische)

  • Geen irriterende ingrediënten en ideaal voor huidallergieën en gevoelige huid

  • Effectieve werkzame natuurlijke ingrediënten

  • Van Nederlandse bodem

  • Eerlijkheid en transparantie voorop

  • Geen microplastic in producten

  • Duurzaam verpakkingsmateriaal (WIP)

  • Multifunctionele producten

100% zero effect?

Kortom je kunt dus nooit een 100% verantwoorde keuze maken die 0% effect heeft op de productieomgeving of het milieu. Het zou naïef zijn om te denken dat het wel zo is. Wel is het een bewuste keuze die jij als persoon of consument maakt bij het kiezen van een merk.

Waar staat een merk voor, welke keuzes worden er gemaakt, hoe transparant is een merk. Dit zijn allemaal punten waar je op kunt letten.


Gelukkig zijn er steeds meer Indie-brands en ook bekende grotere merken die natuurlijke producten produceren en een heldere missie en visie hebben. En in ieder geval proberen een transparant productieproces erop na te houden.


Deel je mening

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen, opmerkingen of leuke tips? Laat een opmerking achter of neem contact op met L’ANNON™. Wij worden enthousiast van jouw engagement over alle topics en zijn altijd benieuwd naar jouw mening.


L’ANNON™ - Members Only

Ben jij al een L’ANNON™ member? Zo niet, meld je dan aan via de website

www.l-annon.com. En wordt straks als eerste op de hoogte gesteld van alle nieuwtjes en acties. Als member profiteer je als als eerste van de kortingen die komen gaan!


Weer met een Natuurlijke groet,

L'ANNON™ Pure CareComments